Кореспонденцията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с европейския главен

...
Кореспонденцията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с европейския главен
Коментари Харесай

Прокурорската колегия засекрети отговорите си до Кьовеши

Кореспонденцията на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши е конфиденциална. С този мотив откритата полемика на колегията по писмото на Кьовеши, с което се желае спомагателна информация за 7 от десетимата препоръчани й от България за делегирани прокурори, се трансформира в раздумка с празни приказки. Така излезе, че професионалните качества на претендентите са загадка.

Миналата сряда стана ясно, че Кьовеши е отхвърлила огромна част от пратените от България оферти. Възраженията на европейската прокуратура са, че това са хора, които нямат задоволителен професионален опит - един е арбитър на районно равнище, трима са следователи, които в никакъв случай не пледират пред съда, въпреки и да са част от прокуратурата, а трима са прокурори на ниско равнище, които не са се занимавали с каузи за злоупотреби с евросредства, каквито ще са въпросите на европейската прокуратура (ЕППО).  " Това не е добър знак. Когато желаеме спомагателна информация, това не е, тъй като някой незадоволително добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е явен знак, че не сме удовлетворени от препоръчаните кандидатури ", разясниха от Люксембург.

Първи по тематиката през днешния ден думата взе основният прокурор Иван Гешев. Той предизвести сътрудниците си, че връзката с ЕППО е през Министерството на правораздаването и Министерството на външните работи и това я прави конфиденциална. " Трябва да не разясняваме, които имат поверителен темперамент. Съзнавам, че огромна част от нас желаят да разясняват разнообразни условия. Но моментът за повсеместен коментар е след завършване на процедурата ", уточни Гешев. И акцентира, че процедурата не е завършила, кандидатурите от България не са отхвърлени, а по тях единствено има спомагателни въпроси.

Според него обаче прокурорската гилдия дължи отговори не поради себе си, или поради правосъдната власт, а " поради професионалната биография и достолепие на цялото съсловие на прокурорите и следователите. Както и това на всички претенденти, които се явиха в тази процедура ".

След Гешев членовете на колегията започнаха да изясняват, какъв брой идеална процедура са провели, по какъв начин още веднъж биха подкрепили същите претенденти и какъв брой неверни били журналистическите тълкования по тематиката, по какъв начин изнасянето на имената на претендентите ги представяло пред обществото като втора употреба магистрати.

Калина Чапкънова изясни по какъв начин на ЕППО ще бъде предоставена безусловно цялата поискана информация. Тъй като в нея се съдържали данни за качествата и квалификацията, които претендентите имат, това било конфиденциално и Колегията няма по какъв начин да разгласи текста на отговорите си до Кьовеши.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР